Möllinkwoner Streekbier

Karin van Veen kwam in 2001 tijdens een reis naar Nieuw Zeeland in aanraking met hop en bier. Haar broer heeft een bierbrouwerij in Amerongen, dus ze kent het bierbrouwen van nabij. Het werd haar hobby. Tot een jaar geleden. Toen wilde ze zelf professioneel aan de slag, maar wel kleinschalig, ambachtelijk.

Ingrediënten

Het biermaken is een kwestie van de juiste combinaties kiezen en het brouwproces helemaal in de vingers hebben. 
Door de verschillende soorten mout- en hop te combineren heeft ze inmiddels haar eigen bieren ontwikkeld. De hop komt van eigen erf. Koken, terugkoelen, de ingrediënten verwerken... het hele proces is nu uitgebalanceerd. Het brouwproces neemt een aantal weken in beslag totdat het bier perfect op smaak is.

Er zijn inmiddels 3 soorten streekbier.

  • Berghöpke, een heerlijk fris blond biertje met 6,5% alcohol
  • Noaste Noaber, een stevig Twickels tripel biertje met 9% alcohol
  • Frambozenbier, met frambozen van eigen erf met 5,5% alcohol

Etiketten

Tot het bedenken van de namen voor de bieren, de vorm van het flesje, het ontwerp van de etiketten... Karin heeft het allemaal zelf (mee)ontwikkeld en bedacht. Van het plakken van de etiketten tot en met het bottelen. Niets machinaal, gewoon echt nog ambachtelijk zoals het vroeger ook ging. Ze wil kleinschalig en ambachtelijk blijven en doet het liever allemaal zelf!

Mooi detail: De vier varkentjes op het erf krijgen na het brouwproces het bierdraf (dat is het restproduct zoals o.a hop) te eten die op de bodem van de containers is overgebleven.

Video RTV Oost

Bekijk het filmpje over bierbrouwer Karin van Veen

"Ambachtelijke nieuwe bierbrouwer wil juist niet te groot worden"