Kaasmakerij
Onze ambachtelijke boerenkaas is te koop in onze verkoopkar, bij het Bezoekerscentrum Twickelerlaan, bij de Landgoedwinkel Twickel Langestraat in Delden en Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven. Op de eerste zaterdag van de maand staat Elise op de streekmarkt van Delden.
Kaasmakerij
Onze ambachtelijke boerenkaas is te koop in onze verkoopkar, bij het Bezoekerscentrum Twickelerlaan, bij de Landgoedwinkel Twickel Langestraat in Delden en Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven. Op de eerste zaterdag van de maand staat Elise op de streekmarkt van Delden.
Elise Elbert
Elise Elbert is de kaasmaker.
Zij heeft ruim vijftien jaar ervaring in het maken van bijzondere geitenkaasjes. Sinds een paar jaar heeft zij zich gespecialiseerd in kaas van rauwe koemelk.
De melk komt van de zestig koeien van Erve Ottenhof, een Twickelboerderij die een paar honderd meter verderop ligt.
Diverse soorten kaas
De melk komt rechtstreeks van de koe en wordt direct verwerkt. De melk heeft dan precies de temperatuur van 30 graden.
Na toevoeging van zuurselpoeder en stremsel, de nodige uren wachten, het schoonmaken en afgieten van de wei maakt Elise diverse soorten kazen,
klein en groot. Door toevoeging van verschillende kruiden kan zij ook verschillende smaken maken.
Smaak
Na het zoutbad rijpen de door de paraffine glanzend zwart gekleurde pondskaasjes en boerenkazen verder, tot zeer jong, jong en belegen. Er zijn diverse soorten pondskaasjes verkrijgbaar, variërend van honingklaver, fenegriek, daslook en naturel.
Doordat de kazen gemaakt zijn van rauwe melk is er vanzelf al meer smaak en hoeven ze slechts minimaal in het zoutbad te liggen.
Na vele, vele experimenten met de smaak en de verwerkingswijze zijn de kazen nu precies naar haar eigen smaak.
Het proces is niet geautomatiseerd. Alles gebeurt door haarzelf, ambachtelijk met de hand, precies zoals het vroeger ook ging.